89/4/16
3:51 ع
حتما تا به حال در سایتهای مختلف با جعبهای مواجه شدهاید که حاوی حروف پشت سر هم و کج و معوجی هستند و از شما میخواهد تا کلمهای را که میبینید به دقت در کادر زیرین وارد کنید. اگر میخواهید دلایل وجود این جعبههای مزاحم را بدانید و یا فکر میکنید این جعبهها وقت شما را تلف میکنند در ادامه توضیحاتی در مورد لزوم حضور و کاربرد آنها ارائه دادهایم.
به این نوع از تستها، کپچا ( CAPTCHA ) گفته میشود که مخفف " تست عمومی کاملا خودکار تورینگ برای مجزا کردن انسان و رایانه " (Completely Automated Public Turingtest to Tell Computer and Human Apart ) است. تست تورینگ آزمایشی است که برای تمیز دادن ماشینها از انسانها طراحی شده است و در آزمایش کپچا، از فرد یک سوال ساده پرسیده میشود تا مشخص گردد که او انسانی حقیقی است یا اینکه یک برنامه کامپیوتری ( یا اصطلاحا یک bot ) خود را بجای یک کاربر جا زده است. اولین کپچا در سال 2000 برای سایت یاهو و در دانشگاه کارنگی ملون ساخته شد.
سوال پرسیده شده در آزمایش کپچا باید دو ویژگی داشته باشد :
1. یک انسان بتواند براحتی و در طول چند ثانیه به آن پاسخ دهد و دراین زمینه به مشکل برنخورد.
2. کامپیوترهای فعلی، نباید قادر باشند به چنین سوالاتی پاسخ دهند.
این آزمایش میتواند به شکلهای گوناگونی انجام شود. ساده ترین و عمومی ترین روش، نشان دادن یک کلمه ی بهم ریخته و نامرتب است با کج نویسیها و ناواضحیهای فراوان که نرم افزارهای OCR یا Optical Character Recognition نمیتوانند اینگونه متنها را تشخیص دهند. میتوان یک معادله ی ساده ی ریاضی و یا یک سوال ساده مانند " گوگل چند حرف دارد؟ " به عنوان آزمایش کپچا استفاده شود.